Συναυλία (Toyful Music Ensemble)
Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 18.00-19.30, Κυπριακό Οινομουσείο, Ερήμη, Κούριο
📍Google Maps: https://maps.app.goo.gl/UoQeqinnPq35t91XA
Σας προσκαλούμε σε μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής εξερεύνησης, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, στις 6 μ.μ. στο Κυπριακό Οινομουσείο στην Ερήμη, Κούριο. Η συναυλία, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Toyful Music Festival, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα νέων συνθετών από την Κύπρο και την Ευρώπη. Δημιουργοί και ερμηνευτές επαναπροσδιορίζουν τα όρια και τη σχέση των μουσικών οργάνων με τα διάφορα παιχνίδια και τους κανόνες τους. Υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου συνθέτη Άντη Σκορδή, οι νέες δημιουργίες θα ζωντανέψουν σε μια συναρπαστική μουσική συνάντηση έξι εμπνευσμένων μουσικών. Προετοιμαστείτε για ένα παιχνιδιάρικο και πειραματικό μείγμα ήχων, όπου τα παιχνίδια γίνονται όργανα και η μουσική ξεπερνά τα συνηθισμένα της όρια. Μην χάσετε αυτή την μοναδική εξερεύνηση ήχου, δημιουργίας και πειραματισμού!
Θα παρουσιαστούν έργα των Γιώργου Μαγαλιού (Ελλάδα), Νικηφόρου Κουρμπέτη (Ελλάδα), Νικόλα Ψαρά (Κύπρος), Ylli Daklani (Κόσοβο), Rosita Piritore (Ιταλία).
Πρόγραμμα συναυλίας
Playfulness (2024) - Rosita Piritore
Out-of-place artifacts (2024) - Ylli Daklani
Μακριά Γαϊδούρα (2024) - Γιώργος Μαγαλιός
Simon Said (2024) - Νικηφόρος Κουρμπέτης
Το δέντρο της ειρήνης (2024) - Νικόλας Ψαράς
Μουσικοί: Άντης Σκορδής (ηλεκτρική κιθάρα, διέυθυνση), Γιώργος Γεωργίου (κλαρινέτο), Δημήτρης Γιασεμίδης (φλάουτο, τρομπόνι), Ηρώ Μενέγου (πιάνο), Νατάσα Χατζηανδρέου (κρουστά), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο)
Βιογραφικά Συνθετών
Η Rosita Piritore (1996) είναι Ιταλίδα πιανίστα και συνθέτης. Έχει μια ετερογενή συναυλιακή δραστηριότητα με εμφανίσεις σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο, η Ραβέννα, η Καλτανισέτα, το Ρέτζιο Εμίλια κ.λπ. Από το 2020 κατέχει τη θέση του πιανίστα και ενορχηστρωτή στην Toscanini Next Orchestra στην Πάρμα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και χώρους όπως Music by Women Festival (Columbus), Art.9 (Hong Kong), Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), LunART Festival (Madison), PREview (Porto), Ambasciata del Messico (Roma), Stift Music Festival, German Federal Garden Show [BUGA] (Mannheim), Storioni Festival (Eindhoven), Kuhmo Chamber Music Festival, Con brio festival (Osnabruck) κ.α. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία πιάνου και σύνθεσης, όπως Euterpe-Mediterraneo in musica, Gabriella Cipriani Prize, Females Featured, Διαγωνισμός Σύνθεσης City of Barcelona P.G., Διεθνής Διαγωνισμός Il Casale di Riardo, Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Vladimir Mendelssohn και πολλά άλλα.
Ο Ylli Daklani (1998) είναι Αλβανός συνθέτης από το Κόσοβο. Γεννημένος στην πόλη Μιτρόβιτσα, το μουσικό του ταξίδι ξεκίνησε ως χορωδός στη γενέτειρά του. Κατά τη διάρκεια του λυκείου, σπούδασε πιάνο και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη μουσική σύνθεση. Το 2020 ολοκλήρωσε το πτυχίο του στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Drinor Zymberi και Mendi Mengjiqi.
Το 2017, τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Artistes en Herbe ενώ το 2018 έλαβε τιμητικό βραβείο στον 11ο διαγωνισμό pre-art για νέους συνθέτες στην Ελβετία. Ο Ylli ήταν επίσης φιναλίστ στο «Konkursi për kompozitorë të rinjë nga Prishtina International Vocal Festival 2018», Κοσσυφοπέδιο ενώ το 2019 κέρδισε το τρίτο βραβείο στην πρώτη έκδοση του Διαγωνισμού Βαλκανικών Συνθετών στην Πρίστινα. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε masterclasses στα Τίρανα της Αλβανίας με τον συνθέτη Thomas Simaku (Αλβανία) και τον κλαρινετίστα Jérôme Comte (Γαλλία). Το 2021 κέρδισε το πρώτο βραβείο σύνθεσης στον μουσικό διαγωνισμό ArsKosova ενώ το 2022 του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο Chopin Piano Fest και πραγματοποίησε πρόγραμμα φιλοξενίας στο Cité internationale des arts στο Παρίσι. Το 2023 του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Βαλκάνιων Συνθετών στην Πρίστινα και συμμετείχε επίσης στη Μουσική Εβδομάδα του συνόλου MDI στη Ρώμη, παρακολουθώντας masterclasses από τον Marco Stroppa και τον Franck Bedrossian. Πρόσφατα του απονεμήθηκε το πρώτο βραβεί στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Krzysztof Penderecki για νέους συνθέτες.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, από τη Φιλαρμονική Χορωδία του Κοσσυφοπεδίου, το Oerknal Ensemble, το AltreVoci Ensemble, το Nouvel Ensemble Contemporain (NEC), σε φεστιβάλ όπως το Flute Sounds Festival, το Prishtina International Vocal Festival, το Balkan Contemporary youth Academy και το DAM Festival. Το 2020, το έργο του «THE NEWBORN» για επτά όργανα συμπεριλήφθηκε στο «Antologji e kompozitorëve kosovar» που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο MAGMUS.
Ο Γιώργος Μαγαλιός γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στη Σύνθεση και καθηγητή τον Γιώργο Κυριακάκη και του Κρατικού Ωδείου (αντίστιξη και φούγκα) με καθηγητές τους Κώστα Σιέμπη και Κώστα Τσούγκρα. Το 2023 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις Επιστήμες και Τέχνες της Μουσικής με την διπλωματική του εργασία «Κουλτούρα του Διαδικτύου και Μουσική Δημιουργία: μια Συνθετική Προσέγγιση του Φαινομένου των Memes».
Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου η συνθετική του δραστηριότητα σχετίζεται κυρίως με το χώρο του θεάτρου, ενώ έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και Γερμανία. Η μουσική του είναι επηρεασμένη από τον πολυστιλισμό, τον νεοκλασικισμό και την κουλτούρα του διαδικτύου.
Ο Νικηφόρος Κουρμπέτης (1996) κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στη σύνθεση. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ σε Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη όπως: Ημέρες Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Cyclorhythmic Festival, MOMus- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, bio-Mechanical Festival, πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.
Από τα νεανικά του χρόνια, ασχολείται ενεργά με τη μουσική, συνδυάζοντας την κλασική εκπαίδευση με σύγχρονα δημιουργικά πρότζεκτ, ενώ έχει δουλέψει επίσης ως ενορχηστρωτής και μουσικός επί σκηνής σε θεατρικές παραγωγές.
Ο Νικόλας Ψαράς (1996) κατάγεται από την Πάφο και αυτή την περίοδο σπουδάζει μουσική στην Μουσική Ακαδημία ΑΡΤΕ στη Λευκωσία. Από τον Σεπτέμβριο του 2024 διανύει το δεύτερο έτος των σπουδών του, με ειδίκευση στη σύνθεση και ενορχήστρωση, ενώ το κύριο μουσικό του όργανο είναι η κλασσική κιθάρα.
Η μουσική του πορεία αποτελεί τη δεύτερη σπουδή του, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει σπουδές στην ιατρική στην Ελλάδα, όπου κατά τη διάρκεια των σπουδών του απέκτησε παράλληλα τα πτυχία ειδικού αρμονίας και αντίστιξης. Η επαφή του με τη μουσική ξεκινά από την παιδική του ηλικία, με τη συμμετοχή σε χορωδίες και την εκμάθηση μουσικών οργάνων σε ωδεία της πόλης του. Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του, πηγή έμπνευσης και έκφρασης.